"מדיניות ניהול הסיכונים"

השר שאול מופז הודיע כי "לא ייתן את ידו לחלוקת ירושלים" והזהיר כי העברת השכונות הערביות בעיר תביא להשתלטות החמאס עליהן. דברים אלה מעידים על הצטרפותו של מופז אל שרים אחרים בממשלה כמו ברק, לבני,ישי וליברמן המתנגדים לוויתורים בנושאי הליבה של הסדר הקבע. למחנה המסתייגים מכינוסה של וועידת אנאפוליס הצטרפה גם מצרים. לדעת המצרים אין הסכמה בין ישראל לפלסטינים שמאפשרת יצירת בסיס למשא ומתן על הסדר הקבע. אחמד אבו אלע'ית, שר החוץ של מצרים מאשים גורמים בישראל כי הם מנסים לרוקן את המאמץ האמריקני מתוכן ולסכל יצירת מסמך חשוב בוועידה בעל אמינות ותוכן מחייב. במדינות ערביות אחרות מסתכלים על הנעשה ותוהים האם בכלל יש על מה לדבר. לאמריקנים קשה להסביר למנהיגי מדינות אלה כי ישראל רצינית בכוונות השלום שלה בזמן שמתפרסמות ידיעות על הפקעת קרקעות נוספת באיזור מעלה האדומים, מתן אישור להמשך העבודות באיזור שער המוגרבים סמוך להר הבית והמשך המצור הכלכלי על רצועת עזה.
ראש הממשלה אהוד אולמרט לא מהסס אפילו לרגע להסביר לאמריקנים את הקשיים הקואליציוניים שלו וחוסר יכולתו להיכנס לפרטי סוגיות הליבה של הסדר הקבע. שרת החוץ רייס נפגשה עם השרים אלי ישי ואביגדור ליברמן ושמעה מהם דברים ברורים על התנגדותם לדיונים בסוגיות האלה. ארה"ב מבינה כי ממשלת אולמרט היא ה"שחקן היחידי בעיר". פירוקה ועריכת בחירות מוקדמות בישראל יכניס להקפאה עמוקה את המשא ומתן עם הפלסטינים עד לבחירת הנשיא האמריקני החדש.
במצב כזה שבו ארה"ב לא יכולה להפעיל לחצים על הנשיא הפלסטיני מחמוד עבאס לוויתורים בגלל מצבו הפוליטי הרעוע בנוסף לעובדה שאיננה יכולה ללחוץ גם על ראש הממשלה אולמרט נשאלת השאלה מה הטעם בכינוס הוועידה כעת? את השאלה הזו יש ככל הנראה להפנות לנשיא בוש אשר הודיע על כינוס הוועידה. בוש ישמע בודאי את תמונת המצב העגומה כששרת החוץ שלו תשוב לוושינגטון. ייתכן שאז יעשו האמריקנים הערכת מצב אחרת וישנו את דעתם. ישראל מנועה מלהמליץ לאמריקנים לדחות את כינוס הוועידה שמא תחשד בנסיון להרוויח זמן. המשימה מוטלת על שרת החוץ רייס, היא חייבת לשמור על כבודו ומעמדו של הנשיא האמריקני. רייס שיודעת היטב את כל המכשולים ואפשרות הכישלון יכולה גם למצוא את הסולם שיאפשר את" הירידה מן העץ" ודחיית הוועידה למועד אחר. לא חסרים תירוצים לדחיית הוועידה. מה שנדרש הוא לקבל החלטה אמיצה. הדחייה תאפשר לארה"ב להכין את הוועידה באופן יותר רציני ולצמצם את סכנת כישלונה. מה שמתבקש הוא מדיניות "ניהול סיכונים". כיצד לנהל נכון את המשבר המתקרב באופן הנכון ולמנוע אותו בזמן. על קונדליסה רייס מוטלת האחריות ואסור לה לחזור על הטעויות שעשה ממשל קלינטון בכינוס ועידת קמפ דיויד לפני שבע שנים. ארגון החמאס כבר הודיע כי הוא מכין את האינתיפאדה הבאה.
אין תגובות:
פרסום תגובה